Ieder jaar bezoek ik ter lering, vermaak en inspiratie een goed aantal beurzen en tentoonstellingen. En ieder jaar denk ik weer: eigenlijk zou ik zelf meer moeten ‘doen’. Niet alleen moois tonen, maar een relevante bijdrage leveren.

Vorig jaar besloot ik daarom de Dutch Design Week anders in te steken dan gewoonlijk. Niet alleen maar kijken naar alle nieuwe ontwikkelingen, maar ook gewoon gaan ‘doen’. Dit deed ik met de productie van ‘House of Dreams’ samen met ConverseArchitects.

Hieruit vloeide al snel mijn deelname aan de BlueCity (010) Circular Challenge voort. Het binnen zes weken (!) ontwikkelen van een nieuw bouwmateriaal én een product uit een nieuw gewas in Nederland, zonnekroon. Samen met een geweldig team van Young Professionals en met hulp van diverse experts, boeren en producenten is dit gewoon gelukt! Voor mij, als ontwerper, een absolute eye opener.

Werken aan circulaire oplossingen te midden van stijgende zeeniveaus en serieuze uitdagingen voor de inklinkende en drastisch verarmende Nederlandse bodem. Laten zien wat we samen kunnen creëren door ‘gewoon te gaan doen’. Alleen zo kunnen we elkaar door deze transitie leiden, we ontwerpen immers samen de toekomst…

En waar kan dat beter dan op hét grootste design event ter wereld? De Milan Design Week. Waar straks mijn collega ontwerpers, architecten en overall design-liefhebbers uit alle landen in grote getale naartoe komen. En op een fantastische locatie in een van de oudste Palazzo’s van de stad, zo goed als naast de Duomo.

Van 16 tot en met 21 april, presenteer ik bij Masterly Milan mijn tentoonstelling ROOTS by Simone van Es. Hier laten we niet alleen de transitie zien die we op mondiaal niveau doormaken, maar juist ook de verwevenheid van mens en natuur. Met hieraan gekoppeld de schoonheid en hoop die we letterlijk van en uit de Nederlandse bodem halen of er juist op zaaien. Kortom, het ‘hoe’ in een tijd waarin het ondernemen van actie van cruciaal belang is.  

Deelnemers Sina Dyks, Claudy Jongstra, Machiel Hopman, Ori Orisun Merhav, Theo Rekelhof, ROOTS lab, Diana Scherer, Ian Skirvin en Iris Veentjer presenteren een prachtige collectie bio-based en circular Art&Design van Nederlandse bodem.  

Meer informatie over ROOTS Exhibition en vind je op: rootsfoundation.nl

X S