Op 1 juni was ik door Vola, Spectrum en Modular uitgenodigd om het 100-jarig jubileum van De Stijl te vieren in het Centraal Museum te Utrecht. Tijdens deze avond openstelling bekeek ik de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl! Een tentoonstelling die inzoomt op Rietvelds leven tijdens De Stijl-jaren, en inzicht geeft in zijn leefomgeving en drijfveren. Ik werd rondgeleid door Spectrum Design die bij de tentoonstelling aanwezig waren en alles vertelden over Rietveld en zijn Meesterwerk.

Nu steek ik niet onder stoelen of banken dat ik een groot Spectrum Design fan ben. Ronduit briljant hoe hun collectie wordt gevormd door een bijzondere mix van comfort, iconisch design en functioneel lijnenspel van ongekende schoonheid. Gebruik van de mooiste materialen, vakmanschap en gegarandeerd een hoogwaardige afwerking. Maar ook hun presentaties op beurzen is iedere keer weer bijzonder stijlvol. Klopt gewoon altijd.

Zo ook bij deze tentoonstelling. En wat fijn om uitleg te krijgen van ‘de meesters’. Het Centraal Museum Utrecht heeft al een bijzondere Rietveld collectie die bestaat uit circa 300 objecten. Een groot deel is persoonlijk door Rietveld geschonken ter gelegenheid van zijn eerste overzichtstentoonstelling in 1958. Bij het zien van de maquettes realiseerde ik me weer dat het best bijzonder geweest moet zijn in 1920 om Rietveld bouwwerken te zien. Mijn eigen kantoorpand (showroom en woonhuis) dateert immers uit 1916 en ziet er toch echt heel anders uit. Lekker eigenwijs, net als mijn interieurs..!

Simone van Es Interiors

Foto: Spectrum Design