Ieder jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Een evenement waar ik eigenlijk het hele jaar naar uitkijk. Het is het grootste designevenement van Noord-Europa waar werk en concepten van ruim 2.500 ontwerpers aan meer dan 295.000 bezoekers uit binnen- en buitenland wordt gepresenteerd. Niet alleen architectuur, maar werkelijk alles wat met design te maken heeft. Dutch Design wel te verstaan. En ook dit jaar heb ik me weer verwonderd, verbaasd en vergaapt.

Hoewel tijdens het evenement alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod komen, ligt de nadruk op experiment, vernieuwing en cross-overs. Bijzondere aandacht gaat jaarlijks uit naar werk en ontwikkeling van jong talent. Verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad bezocht ik tentoonstellingen, lezingen, netwerkbijeenkomsten en de nodige feesten. Speciale DDW-Volvo’s deden dienst als taxi en brachten bezoekers overal keurig heen.

Erg genoten van alles wat er te doen was in Strijp-S. Een wijk en voormalig Philips-bedrijventerrein in het stadsdeel Strijp waar vanaf 2000 zowel woningen als bedrijven uit de creatieve sector gevestigd zijn. Het Klokgebouw tot de nok toe gevuld met design, schitterende loft appartementen en verrassende foodhallen. Het was er heerlijk en uiterst inspirerend van A tot Z.

Van Baars & Bloemhoff, een nieuw Broeinest in Rotterdam, de borrel van Eigen Huis & Interieur, een leuk gesprek met de keramiste van de Ciel Bleu, Piet Hein Eek, Maarten Baas Makes Time, Sergio Herman, de Design Academy (wat verlangde ik terug naar die fijne academietijd…), de Dutch Design Awards, een bizar diner midden in een woonwijk gemaakt door een topchef van louter Brabantse biologische producten (van gerookte Nuenense overlastgans tot mousse van Oisterwijks zevenblad) en een feest van Modular Lighting op het Stratumseind. Eindhovenser kan het niet worden, classic!

Tijdens de Dutch Design Week stel je jezelf nieuwe vragen, doe je inspiratie op voor eigen antwoorden, en laat je je overtuigen door de kracht van design. Bomvol inspiratie weer terug naar nultien, maar ik sta alweer te trappelen. Tot volgend jaar Eindhoven!

Simone van Es Interiors

Foto: DDW