Rotterdam heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een ruwe havenstad tot de imposante en veelzijdige stad die het nu is. Ik zie de stad dan ook graag als een innovatieknooppunt. In Rotterdam komen heel veel dingen bij elkaar: mensen, bedrijven, sociale groepen, communities, maar ook architectuur, technologie en infrastructuur. Alle elementen interacteren met elkaar en daaruit ontstaan nieuwe dingen, innovaties, nieuwe combinaties. De Rotterdam Contemporary Art Fair is hier een goed voorbeeld van en zet onze stad tijdens de Rotterdam Art Week op de kaart als dé kunstbeurs van Nederland.

In 2012 is Rotterdam Contemporary ontstaan onder de naam RAW Art Fair. De beurs was een reactie op de structuur van de Nederlandse kunstsector en het doel was om het nét iets anders te doen dan tot dat moment werd gedaan. De naam ‘RAW’ werd niet alleen gekozen vanwege de rauwe setting van de eerste twee edities, maar ook omdat het een afkorting is van ‘Rotterdam Art Works’. Twee jaar later kreeg de beurs de kans te verhuizen naar een nieuwe locatie: de Cruise Terminal. Voormalig vertrekhal van de Holland-Amerikalijn en nog steeds leggen er talloze bijzondere cruiseschepen aan. Voor mij persoonlijk ook een bijzondere locatie, want hier kwam ooit mijn familie aan toen zij vanuit Indonesië terugkeerden naar Nederland.

De Rotterdam Contemporary Art Fair is uitgegroeid tot één van de belangrijkste hedendaagse kunstbeurzen van de Benelux. En wat leent de markante Cruise Terminal zich hiervoor! Ruimte, hoogte, licht en een prachtig uitzicht op de Maas. Met een hapje en een drankje genoten van al het moois en in gedachten de kunst van de maar liefst 73 galeries ophangend bij klanten. Met natuurlijk die ene, die er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit stak: ‘Nun & Baby’ van Céline Plaisance bij de Dock Art Gallery. Een holografisch lenticulair werk van 125x165cm waarop een non uit haar bekende Barbie-serie een baby voedt. Al met al een inspirerende beurs en echt een dikke tien voor Rotterdam, dank voor de organisatie!

Simone van Es Interiors

Foto: Dock Art Gallery  Rotterdam