MAISON ET OBJET is absoluut dé autoriteit op het gebied van home decor, interieur design, architectuur, lifestyle cultuur en trends. Met beurzen in Europa, Amerika en Azië, maar ook met een fantastisch digitaal platform dat onmisbaar is voor iedere interieur designer. Ook dit jaar begaf ik me naar Parijs om leveranciers te ontmoeten en de nieuwste trends te bekijken. En (okee) óók even staan kwijlen bij de allernieuwste Range Rover Velar, want de liefde voor ‘blik op wielen’ krijg je gewoon niet uit dit van oorsprong automotive meisje. En laat onze eigen Piet Boon nu een van de top-ontwerpers zijn die zich lekker heeft uitgeleefd op dit bijzonder fijne nieuwe stukje Land Rover…

Naast Maison et Objet dit jaar ook bijzondere aandacht voor de 7e editie van de Paris Design Week. Want tijdens deze week ‘ademt’ de stad design en is er bizar veel moois te zien en te doen. Met maar liefst tweehonderdvijftig off-beurs participanten, zeven thema promenades, vier grote openingsavonden, de Le Now! Le Off show en de stad opgedeeld in vier districten om design, kunst, fashion en gastronomie door de hele stad te laten galmen. Met kleine en grote merken, onbekenden en bekenden, jong talent en gevestigde orde, ronduit briljant!

Alhoewel het design van mijn Vélib huurfiets redelijk te wensen overliet (categorie FIAT Multipla; it looks like a bike with a disease…), toch prima rondgetrapt. En waar ik dacht bij een ‘zweverige’ Meditation Room te starten, bleek ik te gast te zijn bij top designer Pierre Bonnefille. Een meester in het bedenken en creëren van muurcomposities, texturen, pigmenten en surface design (van bijvoorbeeld het hoofdkantoor van Chanel, waterbedrijf Suez of een übervet penthouse in The Shard in Londen). Bewonderenswaardige gave en kan ik dus heel erg blij van worden.

Daarna via het Museé National Picasso, waarnaast het Deense HAY haar intrek had genomen, door naar het legendarische Les Bains. Nu een designhotel, restaurant, bar en club. Moet ik toch ook echt even kwijt: ga het zien iedereen! Staaltje knap design met mooie en onmogelijke materialen, ontzettend tof kleurenpallet en briljant lichtplan. Argentijns gevoel, maar ook stoer, zwoel, strak, ‘de jour comme de nuit’ en vooral mooi. Heb ik het nog niet eens over de menukaart, top!

Mijn laatste dag bewaard voor de kers op de taart: Now! Le Off- Les Docks. Waar jong design talent in de Cité de la Mode et du Design hun laatste creaties presenteerden. Met tevens de selectie van de RADO Star Prize de France 2017, waarbij het thema ‘transformatie van het materiaal’ centraal stond. Want hoe simpel kan het bijvoorbeeld zijn om een super strakke koffer te ontwerpen die je als een Albert Hein-kratje opvouwt na gebruik? Ik bedoel maar…

Kom heel vaak en al jaren in Parijs, maar heb me tijdens de PDW17 redelijk onverwacht verbaasd en vergaapt. Kwam óók omdat ik op de fiets was en gewoon overal kon stoppen en kijken. En het weer zat mee. Maar wat een hippe winkels, ateliers, etablissementen, uitgedachte concepten, creativiteit en inspirerende mensen overal. Honderd procent in lijn en passend bij mijn eigen Rotterdam. Maison et Objet en Paris Design Week 2017. Wat heb ik genoten, niet normaal.

Simone van Es Interiors

 

Foto: Paris Design Week #PDW17