Tijdens de Paris Design Week vorig jaar september maakte ik eigenlijk per ongeluk kennis met het werk van Pierre Bonnefille. Destijds bezocht ik zijn ‘Meditation Room’ aan de Rue Boulle waar de muren en het plafond geheel bestonden uit ‘Bronze Paintings’. Een soort meditatieve cocon waar vooral de verlichting zorgde voor een unieke sfeer. Toen ik in gesprek raakte met zijn assistente werd me al snel duidelijk dat Pierre niet ‘zo maar iemand’ was. Ik kreeg een private tour door zijn atelier een straat verder op en maakte kennis met zijn werk.

Je zou Pierre Bonnefille een structuur kunstenaar kunnen noemen, maar dan zou ik hem zwaar tekort doen. Bij de ‘Bronze Paintings’ alleen al zie je dat hij op al zijn materialen speciaal door hem ontwikkelde brons- poeders gebruikt en dit is precies wat zijn werk zo bijzonder maakt. Dit is zijn signatuur én een heel mooi verhaal, haast uit een boekje. Pierre die vroeger voor een Italiaanse kunstenaar werkte die hem op zijn beurt weer de geheimen van het pigmenteren bij bracht. En die hem vervolgens zijn volledige (uiterst unieke) pigment collectie naliet, gecombineerd met zorgvuldig opgebouwde kennis: goud!

Pierre zoekt continue naar nieuwe structuren en pigment-combinaties waar het licht mee kan spelen. En ik moet eerlijk zeggen, toen ik zijn atelier voor het eerst binnenstapte viel het me bij de entree al op. En ik ben een kijker. Iemand met een sterk beeldend vermogen en oog voor detail. Noem het beroepsdeformatie, een aangeboren afwijking, mijn kracht, whatever… Je ziet dat er na het mengen van de pigmenten en het aanbrengen van de structuren landschappen ontstaan, reflecties, zijde-achtige sporen die in het licht resoneren. Unieke studies, unieke stukken die hij vervolgens op veel grotere schaal ook op muren aanbrengt. Begrijp goed waarom Bonnefille wereldwijd te goeder naam en faam bekend staat en dat (bijvoorbeeld) Chanel hem belt om het hoofdkantoor ‘even’ te komen doen.

Enfin, Pierre exposeerde dit weekend in Brussel op twee locaties en ik was daar uiteraard bij. Op vrijdag zag ik de ‘Bronze Paintings’ in een totaal andere setting dan de meditation room, namelijk het Horta Museum. Voormalig woonhuis van architect Victor Horta (1901-1919), door hem ontworpen en ingericht. Meer Art Nouveau kon het niet worden en dus een heel interessante combinatie met de schilderijen. Op zaterdag bezocht ik de allereerste ‘Collectible Bruxelles’, een geheel nieuwe contemporary collectible designbeurs in het Vanderborght gebouw. Pierre Bonefille exposeerde hier met stukken uit zijn ‘Metamorphosis’ serie en een aantal van zijn ‘Mural Compostions’. Onder de indruk was ik al, maar heel leuk om weer te zien en na een tussenstop bij Neuhaus weer totaal geïnspireerd huiswaarts gekeerd..!

Simone van Es Interiors

Foto’s: Atelier Pierre Bonefille