De Salone del Mobile in Milaan is hét evenement voor iedere designliefhebber. Ieder jaar trekt er weer een klein legertje ontwerpers naar het Italiaanse Design-Mekka om daar de belangrijkste interieurbeurs te bezoeken en zich te vergapen aan al het nieuws en moois. Niet alleen op de officiële ‘Fiera’ waar alleen al zo’n vierhonderdduizend mensen rondlopen, maar vooral ook in de stad (Fuore Salone). Talloze installaties, presentaties, onthullingen en evenementen, de ene nog spectaculairder dan de andere.

Flinke griep achter de rug, dus naast visitekaartjes en uitnodigingen ook een pak paracetamol en in de tas. En wat heb ik ondanks dat weer genoten, niet normaal. Naast de gebruikelijke gang langs de grote merken op de beurs veel aandacht besteed aan verlichting. Iedere twee jaar is het namelijk Euroluce, waar de nieuwste innovaties en oplossingen op dit gebied worden getoond. Denk hierbij niet alleen aan design, maar ook aan techniek, duurzaamheid en energiebesparing. Gelukkig stonden er maar vierhonderdtwintig licht-exposanten verdeeld over vijf hallen, dus was snel klaar (not)…

Nieuws was er ook van mijn eigen leverancier Modular Lighting Intstruments. Off-fiera uiteraard, want daar gebeurt ‘het’ allemaal. Op hun ‘ALL NEW’ installatie toonde Modular samen met Lensvelt Design hun nieuwste moois in een prachtige industriële setting op Ventura Centrale. Oude gewelfpakhuizen naast het centraal station van Milaan. Een beetje zoals de Rotterdamse Hofbogen, maar dan tot de nok toe gevuld met design van een imposant lijstje merken: Maarten Baas (NL), Aria (Italië), Noroo Group (Korea), AGC (Japan), Lavazza and Gufram (Italië), Rapt Studio (US), Sky-Frame (Zwitzerland), LensveltModular Lighting Instruments (NL), Weltevree (NL), FREITAG (Zwitzerland), TAKT PROJECT (Japan), Yamaha Corporation Design Laboratory (Japan), Cosentino (Spanje), Humanscale (US), DNP (Japan), dpot modern en contemporary Brazilian furniture (Brazilië).

Twee jaar geleden nog een redelijk onontdekte locatie, maar inmiddels wordt de hele straat afgezet en is het zowel binnen als buiten supergezellig. Beetje zoals bij de populaire design-hub Bar Basso, waar je inmiddels over de hoofden kan lopen ‘s avonds en je beter je drankjes in de supermarkt ertegenover kan gaan halen. Reden voor Maarten Baas en Hans Lensvelt om schuin tegenover hun installatie met een dikke knipoog ‘Bar Baas’ te openen. De twee hadden hun favoriete restaurant gevuld met speciale (knalroze) limited editions van de 101 chair; de Dinky Edition. En daarom natuurlijk ook meteen het hele restaurant roze inclusief Modular Medard’s op iedere tafel. Gezelligheid, designers onder elkaar, roze en ALL NEW!

En dan natuurlijk nog vier dagen gretig design geslurpt (en asociaal lekker geluncht, sorry) in Designdistrict Brera. Want buiten de beurs overweldigen de grote merken en imponeren minder bekende artiesten en jong talent. Design in de meest brede zin van het woord. Van totale overdaad van bijvoorbeeld Versace, Gucci en Bulgari tot een bijna rustgevende installatie van kunstenaar Carlos Morales. Hij had het interieur van de klassieke Fondazione Pini van top tot teen beplakt met zwarte, papieren origami vlinders. Even bizar als indrukwekkend om te zien.

Ook even langs op de nieuwe locatie van Moooi, die naast nieuwe karpetten en wallpapers ook hun Tokyo Blue collectie, Party armaturen en BFF sofa presenteerden. Heel iets anders dan op Via Savone, maar goed om te zien dat het label van Marcel Wanders weer aan het vernieuwen is. Dutch Design blijft een moeilijk verkoopbaar ‘ding’, aldus Renny Raymakers (mede oprichter van Droog design) die op dinsdag haar nieuwe boek ‘Rethinking Design’ presenteerde bij Lensvelt. En laat dat nu precies het geval zijn…

Meer Nederlandse merken bij ‘Masterly the Dutch’, waar de binnenplaats van Pallazo Francesco Turati wederom vol was gezet met Hollandse tulpen. Uiteraard met een aantal mooie presentaties, maar zoeken naar authenticiteit en tegelijk originaliteit blijft altijd moeilijk. Voor merken met grote budgetten is dat natuurlijk eenvoudiger. Kijk bijvoorbeeld naar Vogue Italy. Die hadden net als vorig jaar een vijftal ontwerpers gevraagd om stijlkamers te creëren op hun hoofdkantoor. En daar was natuurlijk alles uit de spreekwoordelijke designkast getrokken. Van thema-behang, gouden bureau’s tot designer-chipszakjes, een meditatiejungle en diverse mooie odes aan Karl Lagerfeld. Maar het summum voor mij was toch wel die paar minuten in ‘de’ kast. Mocht me even vergapen aan rekken vol designer kleding, accessoires en schoenen in alle kleuren van de regenboog. Het was prachtig! Zo ook de installatie van Donatella Versace met de nieuwe Versace Home Collectie. Totaal over te top met veel hoogglans, goud, patronen, Versace logo’s, Miami kleuren en tierelantijnen. Maar daarnaast gewoon helemaal kloppend, geraffineerd, origineel, stijlvol en authentiek. Zoals je van een top designer van haar kaliber mag verwachten, ronduit fantastisch!

Terug in de zon (ja, het regende in Milaan) en onder het genot van een goed glas wijn de Salone del Mobile 2019 thuis nog eens in gedachten doorlopen. Geïnspireerd de agenda gepakt en direct afspraken ingepland met nieuwe leveranciers. Zo gaat dat, ieder jaar weer… 🙂

Simone van Es Interiors