Een paar keer per jaar maak ik tijd om inspiratie op te doen op internationale beurzen. Handig ook om veel leveranciers te kunnen ontmoeten in korte tijd en direct de nieuwste trends te bekijken. Begin deze maand was ik dan ook van de partij op dé home decor beurs van het jaar ‘Maison et Objet’ in Parijs. In september valt deze beurs altijd samen met de Paris Design Week, dus ik heb naast het aflopen van de nodige borrels ook lekker door de stad kunnen browsen om veel design en nieuws te mogen ontdekken.

Begonnen bij de Fondation Louis Vuitton (Bois de Boulogne, Parc de Bagatelle). Stond al heel lang op mijn lijstje en een prima moment om ‘m juist deze week te bezoeken, omdat er een expositie was over de architect Frank Gehry en de bouw van dit toch wel redelijk bizarre gebouw. Een object waarvan je op het eerste gezicht niet heel duidelijk begrijpt wat hij ermee wil zeggen. Heel veel toeters, bellen, vormen en lijnen. Imposant, ingewikkeld en wat mij betreft een tikje ‘too much’. Neemt niet weg dat het geweldig was om het gebouw te bezoeken en zo de hersenen even uit de werkmodus te kunnen krijgen…

Dit jaar waren de Le Now! Le Off installaties opgesteld op verschillende pop-up locaties in de Marais in plaats van in het academiegebouw. Top idee natuurlijk. Jonge hippe wijk die überhaupt al bol staat van design en creativiteit. Altijd leuk om de werken van jong, aanstormend talent te bekijken en tevens met de makers van gedachten te kunnen wisselen. Hier komen bijna altijd nieuwe contacten en initiatieven uit voort en dus blijft het heel goed om te doen. Leuk ook om te gast te zijn bij mijn Franse collega’s van Design House Veronese in Paris Arts et Métier district. Met Nederlandse designer Piet Hein Eek en een van mijn nieuwe favorieten Patrick Nagga. Architect, designer, kunstenaar en ontwerper van de prachtige gekleurde CELL lichtobjecten van origineel Venetiaans Murano glas.

Ondanks mijn voornemen het niet te doen, tóch een blik geworpen op de Notre-Dame. Uiteraard helemaal in de steigers, maar nog krachtig genoeg om te schitteren in al haar gekke glorie. Het enige wat ik dacht was: ik hoop dat ze haar niet alleen in ere herstellen maar ook ruimte creëren voor een van de vele nieuwe ontwerp initiatieven. Want de afgelopen tijd heb ik best een paar gave ideeën en ontwerpen voorbij zien komen. En dit van oorsprong Romaanse bouwwerk (gebouwd op de grondvesten van een kathedraal uit de 4e eeuw!) is al een keer aangepast in een andere tijd, waardoor het uiteindelijk een gotisch uiterlijk kreeg. Dus waarom zou dat niet nóg een keer mogen Franse meneren en mevrouwen die over de gebouwen gaan? Frank Gehry even niet bellen deze keer, maar gaaf met een glazen dak en een promenade in een binnentuin op hoogte! Maargoed, French will be French I’m afraid…

Simone van Es Interiors