Met meer dan 2.600 (inter)nationale ontwerpers die hun werk op zo’n 120 locaties in de stad ten toon stelden, was er weer veel te zien en te beleven op de Dutch Design Week in Eindhoven. Een van mijn favoriete Design Evenementen, waar ik eigenlijk het hele jaar naar uitkijk. De allernieuwste materialen zien, voelen en bediscussiëren. Niet alleen in architectuur, maar werkelijk in alles wat met design te maken heeft en met de absolute focus op duurzaamheid. Negen dagen lang wordt de ruim 300.000 bezoekers dan ook terecht de vraag ‘If not NOW Then WHEN’ gesteld…

Op het Ketelhuisplein (Strijp S) hadden de Rotterdamse collega’s van Studio Marco Vermeulen het fraaie Biobasekamp gebouwd. Een architectonisch paviljoen waar te zien was hoe ‘bouwen met bomen’ bijdraagt aan het terugbrengen van de CO2 en stikstof uitstoot door traditionele materialen zoals beton te vervangen door ‘biobased’ materialen. Een vraag die wij als architecten en designers onszelf natuurlijk regelmatig stellen en een verantwoordelijkheid die wij (en onze klanten) allemaal dragen. Samen zoeken we naar nieuwe oplossingen en een mogelijk begin van een nieuw tijdperk in duurzaam ontwerp en materiaalgebruik.

Even verderop in the Courtyard van Strijp T+R was ik te gast bij Evelien Reich die daar met Elle Decoration haar prachtige installatie ‘Fluid Forces’ had. Met als thema Concentrate, cocreate, celebrate. Een goed voorbeeld van ‘zoning in the workspace’ waar ik al jaren een groot voorstander van ben. Je brengt immers relatief veel tijd van je leven door op kantoor en waarom moet een werkomgeving er per sé superstrak, zakelijk en daardoor vaak koud en saai uitzien? Niet dat je kantoor direct in een woonkamer moet veranderen, maar een mooie mix van beide zónder het zakelijke karakter te verliezen is wat mij betreft de nieuwe standaard. Elle Decoration slaagde er bijzonder goed in om alle nieuwste trends en highlights van oud en nieuw design ten toon te stellen. Leuk ook om de grafische werken van Alex Proba (Studio Proba), die ik afgelopen april bij Voque Italy in Milaan zag, hier in een andere vorm weer terug te zien. Onder de indruk, erg knap gedaan!

Ultiem Dutch Design was er te vinden in het Veemgebouw, waar het werk van alle Dutch Design Awards (DDA) winnaars en genomineerden te zien was. Leuk om de verhalen achter de concepten en ontwerpen van veel designers zelf te horen en ze zo beter in hun sociaal-culturele context te kunnen plaatsen. Want het is soms best lastig om een bepaalde betekenis achter een werk te ontdekken en de bedoelde impact ervan te kunnen begrijpen. Hoog niveau weer. En internationaal gezien zeker een mooi visitekaartje voor Nederland.

Door naar Design United in het Klokgebouw waar het op de tentoonstelling TILT SHIFT: REFRAMING FUTURES allemaal wat technischer was. Een mooi overzicht van wetenschappelijk onderzoek, supersnelle technische ontwikkelingen gecombineerd met veranderende behoeftes (en dromen) van de toekomst. Met de nadruk op onderlinge samenwerking tussen ontwerper en techniek, zodat er beter nagedacht kan worden over hoe deze behoeftes op een verantwoorde manier kunnen worden ingevuld. Een logische stap van een technische Universiteit in deze tijd en heel interessant om op deze manier kennis te maken met hun R&D studenten en -projecten.

Ook in sectie C was het genieten geblazen. De afgelopen jaren is dit oude fabrieksterrein uitgegroeid tot dé parel van de DDW, waar je lekker door de ateliers kunt slenteren en de ruwe designconcepten letterlijk kunt voelen. Dit was zeker ook het geval bij de mobiele installatie van WIKKELHOUSE, waarvoor ik eigenlijk speciaal naar dit deel van Eindhoven was gereden. Een 100% recyclebaar huis gemaakt op een basis van ‘Virgin Viber Golfkarton’ en afgewerkt met hout, biologisch afbreekbaar dichtmiddel en glas. Dit flexibele concept in het zogenaamde ‘Smart Home Segment’ is op iedere maat te produceren en maar liefst drie keer ‘eco-friendlier’ dan traditioneel gebouwde huizen. Het is als permanente of tijdelijke ruimte te gebruiken, doorstaat weer en wind en gaat zeker 30 jaar mee. Door het relatief lage gewicht is er bovendien geen fundering nodig en kan het huis makkelijk verplaatst worden. Inmiddels is het concept zeer gewild en succesvol en ook populaire ketens als Stayok maken gretig gebruik van het fraaie ‘kartonnen huisje’. Het idee is ronduit briljant te noemen en ik ga er binnenkort eens een nachtje in slapen..!

Natuurlijk heb ik ook een flink dagdeel uitgetrokken voor een van mijn favorieten: de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven. Voor de tweede keer buiten de Academie in de historische Campina Melkfabriek. Topstek voor zo ontzettend veel topdesign, lekker browsen, praten, kennismaken, voelen en ontdekken van: circular, textile, interactions, system, process, gaming, architecture, craft, education, food, biomobility, product, health, research, fashion, social, interior, service, industrial, art, digital, graphic, spacial, speculative. Kortom, het hol van de jonge leeuwen als het om design gaat en wát een niveau weer. De Eindhovense Design Academy wordt niet voor niets wereldwijd geroemd om haar ‘relevance ande influence’ in de meest brede zin van het designveld. Van een broodje poep tot een kopje muntthee uit de WC en de nieuwste gerecyclede materialen (de kern van iedere interieurontwerper: materiaal, materiaal, materiaal!), het was weer om te smullen (vrij letterlijk soms). Mooie dingen van het allerhoogste niveau. Leuke, enthousiaste jonge mensen en mega veel inspiratie. Ik vind het altijd weer fantastisch en herinnert mij aan een van de fijnste periodes uit mijn eigen leven, de academietijd. Jong en redelijk onbezonnen werken aan de letterlijke vormgeving van de toekomst…

Tot slot dan De Kazerne, Home of Design. Een 2.500m2 grote design hot spot, waar de werelden van kunst, technologie en design letterlijk samenkomen met eten, drinken, ontmoeten en verblijven. Je kan je er het hele jaar door laten inspireren door recent werk van zowel invloedrijke als veelbelovende designers en het is daarnaast de perfecte omgeving om elkaar te ontmoeten, te eten en te drinken. Gedurende het jaar spreek ik hier regelmatig af met klanten of leveranciers, maar tijdens de Dutch Design Week is het eigenlijk mijn centrale vertrekpunt. Ook omdat de kamers in het hotel er fantastisch zijn (en de ‘Beam-me-up-Scotty-douche’ van Dornbracht ronduit waanzinnig!) en ik er ieder jaar weer afspreek met collega ontwerpers uit het hele land om gezellig met elkaar te borrelen en te eten. Super.

Dit jaar bood het gerenoveerde erfgoed van De Kazerne onderdak aan de Tentoonstelling ‘CircularMaterialists’ die onderzocht hoe ontwerpers omgaan met het inherent tegenstrijdige thema van duurzaam design. Want design blijft natuurlijk een materialistisch fenomeen. En dat is een uitdaging, want vandaag de dag moet goed design verantwoord zijn. Daarom zijn ontwerpers steeds meer bezig met het op een andere manier gebruiken van oude- of het ontwikkelen van nieuwe -duurzame- materialen. Ze experimenteren met nieuwe (of juist oude) productietechnieken, ze spelen met scenario’s voor de toekomst en bevragen handelswijzen uit het verleden. Zo presenteerde Studio Dirk vander Kooij onder meer zijn Buitenhuis Chandelier, Beer Holthuis extrusies uit ’s werelds eerste Paper Pulp Printer, Baiba Soma haar afstudeerproject, Studio Drift de adembenemend minutieuze blokken van Materialism, Benjamin Motoc een delicate doch onvergankelijke serie uit metaal gegoten sculpturen én was er de zeer actuele installatie ‘Waste No More’ van Sigi Ahl, gecureerd door Lidewij Edelkoort voor het Amerikaanse modelabel Eileen Fisher.

Maar er was nog meer te doen in de Kazerne. Tijdens de vijfde editie van ‘May we have your attention please?!’ presenteerde gewaardeerde collega Hans Lensvelt zijn nieuwe Fabio Novembre sofa en was er tevens een lezing waarbij deze Italiaanse Designer werd geïnterviewd door Architectuur journalist Jeroen Junte. Ook was er dit jaar de kick-off van de eerste editie van ‘De Kazerne Design Award’. Een aanmoedigingsprijs voor net afgestudeerde studenten van de Design Academy Eindhoven. De powerhouse jury, bestaande uit Lonneke Gordijn (studio Drift), Kiki van Eijk (Kiki en Joost) en Annemoon Geurts (Kazerne), honoreert een gelukkige winnaar met eeuwige roem, redelijk goede exposure, drie spontane kussen op de wang en 5000 euro.
 Toch een fijn begin..?!

Al met al weer boordevol inspiratie, nieuwe ideeën en inzichten teruggereden naar Nultien. Wat een fijne Designweek was het weer en wat ben ik trots op Nederland en alles wat hier bedacht en gemaakt wordt. In een woord, schitterend!

Simone

 

Beeld: Dutch Designweek 2019